Kahvenin temel özelliklerini öğrenebilmek için robusta kahve nedir? Araştırmalarının yapılması gerekiyor. Robusta kahve, yüksek kafein içeren kahve türüdür. Coffea Canephora bitkisinin kahve çekirdeklerinden üretilen kahve türü olarak bilinir. Kahve tutkunları, Arabica kahvesi ile kıyaslama yaptıklarında, tadının daha sert olduğunu görebiliyor.
Kafein oranının yüksek olması, tadının daha sert olmasına sağlıyor. Espresso bazlı kahve türlerinde hissedilen aroma daha yoğundur. Robusta kahve çekirdeğinin taneleri, daha yuvarlak ve daha küçüktür. Düşük rakımlı bölgelerde yetişiyor. Son zamanlarda popülerliği giderek artan kahve türüdür ve içimlerinde topraksı bir lezzet sunuyor.
Robusta Kahvenin Kökeni
Robusta kahvenin kökeni Afrika’ya dayanıyor. Batı ve Orta Afrika ile Güneydoğu Asya ülkelerinde, Güney Amerika’da da Brezilya’da yetişiyor. Yoğun olarak yetiştiği ülkeler arasında, Brezilya, Vietnam ve Endonezya gibi bölgeler yer alıyor. Tropikal bölgelerde yetişen ancak Arabica çekirdek kahve türüne göre daha düşük rakımlı belgelerde yetişiyor.
Robusta kahvesi, nemli ve sıcak iklim yapılarına dayanıklıdır ve ekim alanları daha geniştir. Günümüzde farklı coğrafyalarda yetiştiriliyor. Coğrafi farklılıklardan dolayı, yetiştirildiği bölgelere göre kahve tadında da farklılık oluyor.
Robusta Kahvenin Tadı
Kahve çeşitlerinin kendisine özgü ve eşsiz tatları vardır. Robusta kahvenin tadı, tahıl, kauçuk ya da toprak tonlarındadır. Çeşitlerinin çoğunda, susam, yer fıstığı gibi farklı aromalar hissedilebiliyor.
Asidesi daha düşüktür ve bu tadının biraz acımsı olmasına neden oluyor. Acımsı tadı ve yüksek kafein oranı ile dikkat çekiyor. Kahve tutkunları, içimlerde, fındık, çikolata ve toprak tonlarında farklı lezzetleri hissedebiliyor. Herkes damak tadına göre tercihlerini yapıyor ve kahve lezzetini tadabiliyor.
Robusta Kahvenin Sağlık Üzerindeki Etkileri
Kahve ürünleri içerisinde yer alan kafein oranı, insan bedeninde enerji seviyelerinin artmasına yardımcı oluyor. Kahvenin sağlık üzerindeki etkileri genelde olumludur. Günlük belirle oranda içildiğinde, birçok faydasının olduğu görülecektir.
Robusta kahvenin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri şunlardır;
- Metabolizmayı hızlandırır,
- Enerji seviyesini artırır,
- Zihnin açılmasını sağlar,
- Hücresel hazarları azaltır.
Kullanım oranına göre faydaları değişir. Ancak aşırı tüketimlerde, sağlık üzerinde bazı olumsuzlukları da görülebilecektir. Bu olumsuzluklar, kalp çarpıntısı, uykusuzluk, anksiyete gibi yan etkilerdir. Antioksidan bakımından zengindir ve hücrelerin yenilenmesine katkı sunar.
Robusta Kahvenin Özellikleri
Dünyanın farklı bölgelerinde, farklı kahve türleri yetiştiriliyor. Robusta kahve, giderek daha geniş alanlarda ve farklı bölgelerde yetiştiriliyor. Kahve piyasasının yaklaşık %43’lük bir payına sahiptir.
Robusta kahvenin özellikleri şunlardır;
- Kafein oranı yüksektir,
- Asitlik oranı düşüktür,
- Tadı acıdır,
- Yetiştirilmesi kolaydır,
- Çekirdek yapısı odunsu tatlar taşır,
- Kahve çekirdekleri daha küçük ve yuvarlaktır,
Kahvenin özelliklerini bilmek, aranılan tadı daha kolay bulmayı sağlar. Anavatanı Afrika’dır ve tropikal bölgelerde yetiştirilebiliyor. Kahve ağaçları, dikildikten iki yıl sonra meyve vermeye başlayabiliyor.
Robusta Kahve Üretimi
Tropikal bölgelerde yetiştirilebilen robusta kahve çekirdekleri, farklı yöntemler kullanılarak işlenebiliyor. İşleme yöntemleri, doğal ya da yaş olarak yapılabiliyor. İşleme yöntemleri, kahvenin kalitesini ve lezzetini önemli ölçüde etkileyebiliyor.
Doğal işleme yöntemi, kahve çekirdeklerinin, güneşte kendiliğinden kurumaya bırakılması olarak yapılıyor. Yaş işleme ise çekirdeklerin su ile yumuşatılarak fermente edilmesi ile üretilmesini sağlıyor. Doğal işleme yöntemi ile elde edilen kahvenin lezzeti ve kalitesi daha yüksek oluyor.
Robusta Kahve Nerelerde Kullanılır?
Robusta kahvenin kullanım alanları geniştir. Daha çok hazır kahve üretiminde ve espresso kahvelerde kullanılıyor. Yoğun aroması ve sert yapısı ile espresso bazlı içeceklerde en çok tercih edilen kahve türüdür.
Robusta kahve çekirdeklerinin kolay işlenmesi ve yoğun aroması, hazır kahve üretiminde büyük kolaylık sağlıyor. Hazır kahveler için hızlı ve pratik deneyimlerin sunulması avantaj olarak görülüyor. Robusta kahve çekirdekleri ile filtre kahve hazırlanabiliyor ve kendisine özgü aroması en iyi şekilde hissedilebiliyor.
Robusta Kahve Yapma
Kahve yapma konusunda deneyimi olanlar, kahve lezzetinin en iyi şekilde hissedilmesini sağlar. Robusta kahve yapmak isteyenler, orta ateş seviyesinde, robusta kahve çekirdeklerini kavurur. Kavurma işlemi sırasında sürekli olarak karıştırılır.
Kavrulan kahve çekirdekleri öğütülür. Kahve makinesi ya da filtre kahve makinesi ile kolayca hazırlanır. Espresso kahve yapımında kullanacak olanlar, suyun ideal ısıya ulaşmasını bekler ve kahve ekleyerek 25 – 30 saniye içerisinde hazırlanmasını sağlayabilir.
Robusta Kahve Seçimi
Kahve tutkunları, kahve seçimlerini, aradıkları lezzete göre yapar. Robusta kahve çekirdekleri ile farklı bir deneyim yaşamak isteyenler, seçimlerini yaparken, bazı hususlara dikkat etmelidir. Kahve çekirdekleri taze olduğunda, kahvenin aroması ve lezzeti daha fazla olacaktır.
Taze olan robusta kahve çekirdeklerinin yüzeyleri pürüzsüz ve renkleri parlak olur. Kahvenin üretim yeri bilinmelidir. Bu aranılan tadın bulunmasını sağlar. Kahve çekirdeklerinin şekli ve boyutu incelenmelidir. Robusta kahve çekirdekleri çeşitlerini tanımalı ve hangi çeşidin hangi aromaya sahip olduğunu bilmek, doğru seçim yapmak için önemlidir.
Robusta Kahve ile Arabica Kahve Arasındaki Fark
Dünya genelinde en çok tercih edilen iki kahve türüdür. Arabica kahvenin asitlik oranı yüksek acılığı az olurken, robusta kahvenin asitliği düşük acılığı daha fazladır. Arabica kahve, yüksek rakımlı yerlerde, robusta kahve ise düşük rakımlı bölgelerde yetişir.
Robusta kahvenin üretimi kolaydır ve bitki hastalıklarına karşı dayanıklı olduğu için üretim maliyeti, arabica kahveye göre daha düşüktür. Çekirdek başına kafein oranı, robusta kahvede daha yüksektir. İki kahve arasındaki farkı bilen ve gözetenler, lezzetli kahve içme fırsatını yakalayabiliyor.