Diyabet hastalığını yaşayan bireyler kahvenin diyabet hastalığı üzerindeki etkileri konusunda araştırma yapıyor. Kahve sınırlı miktarda tüketildiğinde diyabet hastalığı yaşayan kişilere hiçbir olumsuz etkisi bulunmuyor. Kahve Türk toplumunun yegane içeceklerinden bir tanesidir. Bu bakımdan birlik ve beraberliğin olduğu tüm ortamlarda kahve ikramına yer veriliyor.
Hatta kişiler kendi kendilerine de bir kahve demleyerek, keyifli içimler sağlıyor. Toplumumuzda şeker hastalığı olarak adlandırılan ancak tıpta diyabet olarak bilinen hastalıkta ise kahve tüketimi zararlı bir içerik taşımıyor. Gün içerisinde en fazla 2 fincan tüketilmesi tavsiye edilen kahvenin şeker hastalarına zararı dokunmuyor.
Şeker Hastaları Kahve İçebilir Mi?
Şeker hastalığı son derece kaliteli ve insanı zararlı etkilerden koruyan hastalıklardan bir tanesidir. Şeker hastaları gıda alımlarına dikkat ettiklerinde bu hastalığı yenmeleri dahi mümkündür.
Kahve tüketimi de tıpkı diğer gıdalarda olduğu gibi şeker hastalarının sınırlı şekilde tüketmesi gereken bir içeriği oluşturuyor. Şeker hastaları gün içerisinde sabah ve akşam olmak üzere kahve tüketimi sağlayabiliyor. Az şekerli ya da sıfır şeker ile kahve tüketmek şeker hastalarına hiçbir şekilde zarar vermiyor.
Şeker hastası olan bir kişi kahve içmek istediğinde kahvenin içerisine bir miktar tarçın ekleyebiliyor. Tarçın ile içilen Türk kahvesi ya da diğer kahve seçenekleri şeker hastalarının şekerini yükseltme ya da düşürme gibi bir etki göstermiyor. Kahve tüketmek şeker hastalarına enerji vermek açısından ise olumlu bir tercihi ortaya çıkarıyor.
Diyabet Hastalarına Özel Kahve Tüketimi Şekilleri
Diyabet hastalığında şekeri sınırlamak gerekiyor. Bu bakımdan kahve içmek isteyen bir şeker hastasının kahveye eklemiş olduğu şeker miktarı önem taşıyor.
- Türk kahvesi,
- Nescafe,
- Filtre kahve,
- Espresso kahve,
- Çörekotu kahvesi,
- Aromalı kahveler,
- Sütlü kahveler ve daha birçok kahve seçeneğini şeker hastaları sorunsuz bir şekilde içebiliyor.
Ancak bu kahvelerin içerisine katılan tatlandırıcıların derecesi önem taşıyor. Şeker hastaları için tercih edilen kahve seçeneğini genellikle Türk kahvesi oluşturuyor.
Türk kahvesi içerisinde eklenecek olan;
- Çubuk tarçın,
- Toz tarçın,
- Limon,
- Tatlandırıcı,
- Elma sirkesi gibi gıda ürünleri, Türk kahvesi içerisinde şeker oranını düzenli tutmak için gerekli olan mineralleri içeriyor.
Böylelikle şeker hastaları sorunsuz bir şekilde Türk kahvesi tüketebiliyor. Türk kahvesi içerisine eklenecek olan bir adet kesme şeker, şeker hastalarına kahve içmeleri sonrasında hiçbir şekilde zarar vermiyor.
Diyabeti Hastalarının Kahve İçme Oranları
Diyabet hastalığının tedavi yöntemleri arasında insülin kullanmak ve tablet kullanmak bulunuyor. Şeker hastaları bu ilaçlarını zamanında aldıklarında hiçbir gıdayı yeme açısından problemleri bulunmuyor. Ancak bu gıdaları tüketmeleri miktarında sınırlandırmaya özen göstermeleri gerekiyor. Bu detay kahve içme oranı açısından da geçerli oluyor.
Gün içerisinde sabah veya akşam olmak üzere bir fincan Türk kahvesi ya da diğer kahve seçeneklerini tercih etmek şeker hastaları açısından negatif bir durum içermiyor. Bu kahvelerin içerisinde en minimum seviyede olmak üzere yalnızca bir adet kesme şeker atmak yeterli oluyor.
Bunun daha yüksek seviyesi diyabet hastaları için zararlı bir durum oluşturabiliyor. Şeker hastaları gün içerisinde sıfır şeker ya da tek şeker ile iki kere Türk kahvesi tüketebiliyor. Nescafe ve diğer kahve seçeneklerini ise fincan boyutuna göre küçük bir fincanla içmeleri hiçbir şekilde sorun yaratmıyor.
Diyabet Hastalarının Diyet Reçetelerinde Kahve Bulunuyor Mu?
Diyabet hastalığını rölantide tutmak ve stabil bir şekilde diyabet hastalığı ile yaşamak için doktorların hastalara diyet önerileri bulunuyor. Bu diyet reçetelerine bakıldığında içecek kısmında kahve önerilerinin de var olduğu görülüyor.
Kişiler sınırlı bir şekilde kahve tüketimi yapıyor ve bu kahve tüketimi şeker yükseltmesi veya düşmesi gibi negatif bir durumu oluşturmuyor. Bu detay diyabet hastalarının kahve içebileceği durumunu ortaya koyuyor. Ancak diyabet hastalarının kendi bünyelerine ve şeker seviyelerine göre kahve içerisinde tatlandırıcı kullanmaları gerekiyor.
Sıfır şeker ile sek kahve tercihinde bulunan şeker hastaları ise bu kahveyi tüketme konusunda olumsuz bir durum yaşamıyor. Kahve tüketiminden hoşlanan ve seven bireyler sıfır şekerli bir kahveyi günde 4 küçük fincan olmak üzere içebiliyor.
Diyabet Hastalarına Kahve İçmenin Sağladığı Yararlar
Diyabet hastaları için belirlenen diyet reçetelerinde her gıda maddesinin sınırlı sayıda hastalara verildiği görülüyor. Amerika'da bu alanda yapılan araştırma sonrasında gün içerisinde 2 fincan kahve içen bir bireyin Tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riskinin %12 azaldığı bilgisi yayınlanıyor.
Bu detay kahve içmenin diyabet hastalarına yarar sağladığını da gözler önüne seriyor. Türk kahvesi ve diğer kahve seçeneklerinde insülin direncini baskılayan özel bir içerik mevcuttur. Bu bilgi Türk kahvesinin şeker hastalarının dikkat etmesi gereken insülin direnç kırıcı bir özelliğini de karşımıza çıkarıyor. Böylelikle sürekli canı şeker isteyen bir bireyin kahve içtiğinde bu isteğinin azaldığını da gösteriyor.
Kafeinin İnsülin Üzerindeki Etkisi
Kafein, insülin üzerinde baskılayıcı bir etkiye sahiptir. Bu bakımdan şeker hastalarının gün içerisinde 200 miligramı geçmememe kaydı ile kahve tüketmeleri son derece yararlı olacaktır. Özellikle Türk kahvesi güçlü bir klorojenik asite sahiptir.
Bu asit ile vücut içerisindeki iltihaplı bölgeler yok olacak, şeker düzenlenecek ve hatta tansiyon rahatsızlığında da rahatlama ortaya çıkacaktır. Bu anlamda şeker hastalarının kahve tüketimi açısından pozitif bir içeriğe sahip olduğu da söylenebiliyor.