Filtre kahvenin insanlar arasında popüler hale gelmesi filtre kahve demleme yöntemleri hangileri sorusunun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Özellikle evde kendi kahvesini demlemek isteyen kişiler bu konuda oldukça meraklı. Bu nedenle evlerinde filtre kahvelerini kendileri demlemek isteyenler için kullanılabilecek yöntemleri açıklamaya çalışacağız.
Filtre Kahve İçin Kullanılan Demleme Yöntemleri
Öğütülmüş iri taneli kahve çekirdeklerinin demlenmesiyle hazırlanan kahve filtre kahve adını alır. Bu kahvenin yapılabilmesi için çeşitli demleme yöntemleri geliştirilmiştir. Demleme işlemi makineler aracılığıyla yapılabileceği gibi manuel olarak da yapılabilir. Özellikle makine satın almak istemeyen kişiler manuel yöntemlere başvururlar.
Filtre kahve için kullanılan demleme yöntemleri şunlardır;
- French press
- Chemex
- Hario V60
- Cold Brew
- Moka Pot
- Aero Press
Kullanılan her yöntemin elde edilen filtre kahve tadı üzerinde etkisi vardır. Bu nedenle beğenilecek tada ulaşmak için birden fazla yöntemin denenmesi gerekebilir. Ayrıca bu yöntemlerle yapılan demleme işlemini süreleri de farklılık gösterdiği için kişilerin kendilerine en uygun yöntemi seçmeleri gerekir.
French Press İle Filtre Kahve Demleme
Filtre kahve demleme denilince akla ilk olarak French Press yöntemi gelir. Bu yöntemin kullanılması için French Press isimli araca ihtiyaç duyulur. Bu araç cam bir hazneye, metal filtreye ve pistona sahip olan bir araçtır.
Demleme işlemi için öğütülmüş kahveye ihtiyaç duyulur. Öğütülen kahve French Press cam haznesine koyulur. Kahvenin üzerine sıcak su eklenir. Bu işlemin ardından aracın kapağı piston üstte kalacak şekilde kapatılır.
French Press ile kahve 5 dakika süreyle demlenir. Demlenme süresi tamamlandıktan sonra piston cam hazne içerisine dibe ulaşana kadar itilir. Bu sayede öğütülmeyen kahve tanecikleri dipte kalır ve kahve yukarıya doğru süzülür. Bu aşamadan sonra kahve bir fincana boşaltılarak içilebilir.
Chemex İle Filtre Kahve Demleme
Filtre kahvenin demlenmesi için kullanılan ikinci yöntem Chemex aracını kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu araç 1940 yılında ortaya çıkmıştır ve çift fonksiyonludur. Bu fonksiyonlar kahve demleme ve sürahi fonksiyonudur.
Chemex iki hazneye sahip bir araçtır. Üst haznesi konik yapıya ve büyük deliğe sahiptir. Alt haznesi ise yuvarlak ve demlenen kahvenin koyulmasına uygundur. Demleme işleminin yapılabilmesi için konik şeklinde olan hazneye kalın filtre kağıdı koyulur. Su kullanılarak filtrenin ıslanması sağlanır. 2 tatlı kaşığı kadar filtre kahveyi ıslanan filtre üzerine dökülür.
Son olarak ısıtılan su kahve üzerine yavaş yavaş dökülür. Suyla kahvenin demlenmesi ve alt hazneye süzülmesi beklenir. Süzme işlemi bittikten sonra alt hazne bardağa boşaltılarak kahve tüketilir. Bu işlem 2-3 dakika içerisinde tamamlanacağı için hızlı şekilde kahve tüketmeye uygun olan yöntemdir.
Hario V60 İle Filtre Kahve Demleme
Filtre kahve demlemek için kullanılan üçüncü yöntem Hario V60 ile demleme yöntemidir. Bunun için Hario V60 isimli araca ihtiyaç duyulur. Bu araç Japonya’da kullanıma başlayan ve dünyaya yayılan bir araçtır. Bu aracın en önemli özelliği 60 derecelik açıya sahip bir haznesinin bulunmasıdır.
Bu hazne genellikle seramik olarak tercih edilir. Hario V60 ile demleme yapmak için filtre kağıdına ihtiyaç vardır. Bu kağıt huniyi andıran V60 haznesine yerleştirilir. Yerleşim sağlandıktan sonra filtre kağıdı üzerine 2 tatlı kaşığı filtre kahve eklenir. Kahve üzerine ise önceden ısıtılmış olan sıcak su yavaş şekilde eklenir.
Bu sayede suyla karışan kahve V60 üzerinden demlenerek cam hazneye dolmaya başlar. Kahve kağıt üzerinde tamamen eriyene kadar demlenme işlemi devam eder. Demleme işlemi bittikten sonra hazır olan kahve fincana boşaltılarak tüketilir.
Cold Brew Yöntemi İle Filtre Kahve Demleme
Filtre kahve demlemek için Cold Brew yönteminin kullanılması mümkündür. Bu yöntemin kullanılması için French Press ya da demleme yapılabilecek kaba ihtiyaç vardır. Demleme kabı ayarlandıktan sonra filtre kahve hazneye yerleştirilir. Kahve üzerine bu sefer soğuk su eklenir. Bu sayede demleme işleminin soğuk suyla gerçekleşmesi beklenir.
Cold Brew yöntemi tercih ediliyorsa demleme işleminin uzun süreceği bilinmelidir. Bu yöntemde demlenme süresi en az 12 saattir ve bu süre sonunda kahve tüketime hazır hale gelir. Soğuk su geçen süre içerisinde kahveyi iyice çözdüğü için aroması diğer filtre kahvelere göre daha belirgin olur.
Moka Pot İle Demleme
Filtre kahveyi demlemek için Moka Pot yöntemi kullanılır. Bu yöntemin temelini filtre kahve ve suyun ocakta ısınması oluşturur. Bu yöntemde Moka Pot isimli araç kullanılır ve bu araç 3 parçaya sahiptir. Aracın alt haznesine su koyulur. Orta bölüme 2-3 tatlı kaşığı filtre kahve koyulur. Hazırlanan Moka Pot ocak üzerine yerleştirilir ve alt hazneye koyulan suyun ısınması için yakılır.
Su ısınmaya başladıktan alt haznede olan su buharlaşarak filtre kahveye ulaşır ve sıvı halde en üstteki haznede birikmeye başlar. Alt haznedeki suyun tamamen kaynaması sağlandıktan sonra Moka Pot ocaktan alınır. Aracın üst haznesinde biriken kahve bardağa alınarak içilir.
Aero Press İle Demleme
Filtre kahvenin demlenmesi için kullanılacak son yöntem Aero Press yöntemidir. Bunun için Aero Press aracı kullanılır. Kahvenin hazırlanması için ilk olarak aracın alt haznesi üzerine filtre kağıdı takılır. Aracın kahve koyma haznesine 2-3 tatlı kaşığı filtre kahve koyulur ve üzerine su eklenir. Suyla kahve kaşık yardımıyla karıştırılır.
Karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra Aero Press’in pistonlu olan parçası çalıştırılır ve demlenen kahvenin boşaltılması sağlanır. Bu aşamada kahveyi içmek için kullanılacak fincanın veya cezvenin kullanılması önerilir.