Espresso Kahve Nedir?

Espresso Kahve Nedir?

Kafe ve restoran menülerinde ismi sıkça geçen espresso kahve nedir? Çeşitleri var mı ve nasıl yapılır gibi soruların cevabı merak edilir. Bu sayede söz konusu kahvenin dışarıda sipariş edilip edilemeyeceği veya tatmaya uygun olduğu anlaşılabilir. Espresso kahve hakkında bilinmesi gerekenleri şunlar oluşturur;

Espresso Nedir?

İnce çekilmiş olan kahve çekirdeklerinin 90 derece sıcaklıkta ve yüksek basınçta hızlı şekilde hazırlanmasıyla elde edilen kahveye espresso kahve denir. Bu kahve ilk olarak 1700’de İtalya’da ortaya çıkmıştır. Bu kahveye özel olarak üretilmiş olan makinelerde kısa sürede hazırlanılarak tüketilir. Günümüzde insanların yaygın kullandıkları kahveler arasında bulunur.

Espresso Kahvenin Özellikleri Nelerdir?

Espresso kahvenin türevlerinden ayrılmasını sağlayan özellikleri vardır. Bu sayede hangi kahvenin espresso olduğunu anlamak kolaylaşır.

Kahvenin özelliklerinden bazıları şunlardır;

  • Espresso hızlı şekilde makinelerde hazırlandığı için kıvamı yoğun görülür.
  • Kahvenin aroması dikkat çekici ve yoğun şekildedir.
  • Sıcak şekilde tüketime uygun olan kahveler arasında bulunur.
  • Kahve üzerinde açık renge sahip köpük şeklinde krema vardır.
  • Kahvenin üzerinde bulunan krema köpük ayırt edilmesini kolaylaştırır.
  • Kahvelerde sert içimi tercih eden kişiler için idealdir.
  • Espresso kahvenin tadı yoğun olduğu için 30 ml bardaklarda servis edildiği görülür.

Bu kahve evlerde bulunan kahve makinelerinde hazırlanılarak tüketilebilir. Ayrıca kafe ve restoran gibi mekanlarda da sipariş edilerek tüketilebilir. Çekirdek kahve halinde satın alınması mümkün olan bu kahvenin 100 gr-1000 gr aralığında değişen paketleri vardır.

Espresso Kahve Çeşitleri Var Mı?

İlk olarak 1700’lü yıllarda ortaya çıkan Espresso kahve insanlar tarafından tercih edilmesi sayesinde günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. İlk zamanlar tek tipte olan bu kahve zaman içerisinde çeşitlere sahip olmuştur. Böylelikle insanlar tarafından istenilen çeşitlerde satın alınmaya devam etmiştir.

Espresso kahvenin çeşitlerini şunlar oluşturur; Flat White, Latte, Americano, White Chocolate Mocha, Macchiato, Mocha ve Cappuccino kahveleridir. Bu çeşitlerin oluşmasında kahve içerisine katılan su miktarı, çikolata, krema veya diğer katkı maddeleri etkili olur.

Espresso Kahve Nasıl Yapılır?

Sert kahveler içerisinde bulunan Espresso kahve evlerde hazırlanarak tüketilebilecek bir kahvedir. Paketler satın alınarak makineler yardımıyla demlenme veya pişirme usulüyle hazırlanır.

Espresso kahvenin yapılışı şöyledir;

  • Kahvenin hazırlanması için 10 gr miktarında ince öğütülen kahve çekirdekleri kullanılır.
  • Kahve çekirdekleri espresso makinesine koyulur.
  • Kahve çekirdekleri üzerine 40 ml miktarında su eklenir.
  • Makine çalıştırılır ve kahvenin demlenmesi beklenir.

Su ve çekirdek kahve ile yapılan espresso kahvenin demlenmesi yaklaşık 30 saniye sürer. Bu süre sonunda makine işaret verir ve işaret alındıktan sonra makine kapatılır. Son olarak hazırlanan kahve bardağa alınarak tüketilir. Evde makinesi olmayan kişilerin bu kahveyi hazırlamak için espresso potu ismi verilen aracı kullanmaları mümkündür.

Espresso Kahve Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yapılan her espresso kahvenin aranan lezzeti vermediği görülür. Bunun yaşanmaması için espresso hazırlığında kişilerin dikkate almaları gereken detaylar bulunur. Bu detayların ilki doğru kahve kullanımıdır. Espresso yapımına uygun kahvenin alındığından emin olunmalıdır. İnce çekilmiş kahve çekirdekleri bulunmayan ve kaliteli olmayan kahvelerin istenen tadı vermesi mümkün değildir.

Espresso makinesinin temiz olmaması kahveden istenen lezzetin alınmamasına neden olabilir. Bu nedenle makine kullanıldıktan sonra mutlaka temizlenmeli ve yeni kahve için hazır olduğundan emin olunmalıdır. Temizlik eksikliğinin kahvenin aromasına zarar vereceği unutulmamalıdır.

Kahvenin hazırlanması için çekirdeklerin öğütülmesi gerekir. Bu nedenle makinenin öğütme ayarlarının kontrol edilmesi gerekir. Ayarların değişmiş olması veya yanlış olması istenen öğütmenin gerçekleşmemesine neden olur. Buna bağlı olarak da kahve istenilen tat ve aromada olmaz.

Espresso Kahve Yararlı Mı?

Sert yapılı ve aromalı olan espresso kahvenin insanlar için yararlı olduğunu söylemek mümkündür. Yüksek sıcaklık ve basınçta demleme usulü hazırlanan kahve metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını sağlar.

Ayrıca bu kahve tüketildiğinde vücutta bulunan fazla suyun doğal yollarla dışarıya atılması sağlanır. Bunun dışında espresso kahve içerisinde antioksidan bulunduğu için düzenli tüketimde cildin güzelleşmesine yardımcı olur.

Espresso kahve içerisinde bol miktarda kafein bulunan kahveler arasında yer alır. Bu nedenle kafeine bağlı olarak bu kahveyi tüketen kişilerin dikkat eksikliği sorunu yaşamadığını söylemek mümkündür. Ayrıca bu kahveyi tüketen insanların hafızalarının güçlenmesine yardımcı olur.

Espresso Kahvenin Yan Etkisi Var Mı?

Espresso kahveyi tüketmek isteyen insanlar yan etkisinin olup olmadığını merak eder. Bu kahvenin yan etkisi oldukça azdır ve bu yan etkiler genellikle aşırı tüketimde ortaya çıkar.

Espresso kahve yüksek miktarda tüketildiğinde kalp atışlarının hızlanmasına ve buna bağlı olarak kalp sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca sık tüketime bağlı olarak yüksek miktarda kafein alınacağından reflü rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bu kahvenin içerisinde adrenalin hormonu bulunur ve kahve fazla tüketildiğinde hormonun fazla salgılandığı görülür. Adrenalin hormonun fazla salgılanması sebebiyle de anksiyete rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

Espresso Kahvenin Kalorisi Kaç?

Espresso kahvenin kalorisi tüketim miktarına göre ifade edilebilir. 1 shot bardak (29 gr) espresso kahvenin kalorisi 6 kcal miktarındadır. Double espresso tüketimi yapılıyorsa bu kahvenin (75 gr) kalorisi ise 16 kcal miktarındadır.

Espresso kahvede kalori yanı sıra kafein alımı önemlidir. Bir shot bardak espresso da ortalama 100 mg kafein vardır. Bu nedenle bu kahvenin gün içerisinde maksimum 5 shot tüketilmesi önerilir.

Etiketler: bilgi içerikleri
Ağustos 31, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR