Türk Kahvesi Nerede Yetişir?

Türk Kahvesi Nerede Yetişir?

İnsanlar çalışırken, evde dinlenirken, misafir ağırlarken veya tv izlerken Türk kahvesi tüketmeyi tercih ederler. Ancak gün aşırı tükettikleri bu kahvenin nerede yetiştiği ya da nasıl yetiştiği gibi bilgileri merak ederler.

Bu sayede tükettikleri sıcak içeceğin içeriğini ve yetiştirme detaylarını öğrenirler. Bu bilgileri öğrenmeleri gönül rahatlığı ile tüketmeye devam etmelerine yardımcı olur. Bu sebeple içeriğimizde Türk kahvesinin nerelerde yetiştirildiğini ve yetiştirilmesine dair bilgileri açıklamaya çalışacağız.

Türk Kahvesinin Yetiştiği Yerler Nerelerdir?

Türkiye’de sıkça tüketilen Türk kahvesinin yetiştirildiği yerlere geçmeden önce tanımını yapmak gereklidir. Türk kahvesine kahvenin Türkler tarafından yeni bir pişirme metodu kazanmasına verilen isimdir.

Bu tanımdan yola çıkarak Türk kahvesinin elde edilmesi için farklı kahve çekirdeklerinin kullanılabileceğini ve Türklerin bulduğu pişirme yönteminin kullanılarak hazırlanabileceğini anlamak gerekir. Bir diğer ifadeyle kahve çekirdeğinin değil de pişirme yönteminin kahveye isim verdiğini söylemek gerekir.

Türk kahvesinin özelliği kahve çekirdeklerinin ince öğütülmüş halde bulunuyor olmasıdır. İnce öğütülmüş olan çekirdekler bir cezveye alınır ve üzerine soğuk su eklenir. İçerisine yeterli miktarda şeker atıldıktan sonra ateş üzerinde pişmesi sağlanır.

Pişme süresine bağlı olarak köpüklü hale gelen kahvenin telvesiyle birlikte fincana boşaltılması ve tüketilmesi sağlanır. Bu nedenle kahvenin elde edilebilmesi için ince öğütmeye uygun olan kahve çekirdeklerinin yetiştirilmesi gerekir. Bunun içinde kahve ağacı dikimleri yapılır ve meyve vermeleri beklenir.

Türkiye’de Türk Kahvesinin Yetiştiği Yerler

Tropikal iklim kahve ağacının yetişmesi ve meyve vermesi için gerekli olan iklimdir. Sıcaklığın 10 dereceden düşük olmaması ve üretim süresince bu seviyede seyretmesi gerekir. Bu nedenle Türkiye’nin Türk kahvesinin yetişmesine uygun bir ülke olmadığını söylemek mümkündür.

Türkiye Türk kahvesinin yetiştirilmesi için uygun ülke değildir. Ancak Akdeniz Bölgesi’nde kahve yetiştiriciliği denemeleri yapılmıştır. Denemenin yapıldığı yerlere ise Mersin ili ve bu ile bağlı olan Anamur ilçesidir. Ancak yeterli verimin alınamaması ticaretinin yapılmasını engeller. Genellikle yetiştiriciler kendi tüketimleri kadar üretimi yapabilmiştir.

Dünya’da Türk Kahvesinin Yetiştiği Yerler

Türk kahvesinin hazırlanabilmesi için kahve çekirdeklerine ihtiyaç vardır. Bu nedenle Dünya genelinde kahve çekirdeklerine ulaşılabilecek birden fazla yer vardır.

Dünya’da Türk kahvesinin yetiştiği yerlerin isimleri şunlardır;

  • Brezilya
  • Endonezya
  • Etiyopya
  • Vietnam
  • Kolombiya
  • Mısır
  • Hindistan
  • Arabistan

Türk kahvesinin ortaya çıkmasına yardımcı olan kahvenin ilk çıktığı yer ise Yemen’dir. Osmanlı Devleti zamanında Yemen valisi olan Özdemir Paşa vasıtasıyla tanınmıştır. Kahvenin sarayda sevilmesi ve tüketilmesi ile Türkler arasında yayılması mümkün olmuştur.

Avrupa’da Türk Kahvesinin Yetiştiği Yerler

Türk kahvesinin yetiştiği yerler arasında Avrupa ülkeleri bulunur. Bu ülkelerde kahvenin farklı aromalarla üretildiğine tanıklık etmek mümkündür. Bu sayede kişilerin damak tadına değişiklik katacak Türk kahveleriyle tanışmak mümkün olur.

Türk kahvesinin yetiştiği Avrupa ülkelerinden bazıları şunlardır; İsviçre, Guatemala, Meksika, Avusturya, İtalya ve Honduras gibi ülkelerdir.

Gerçek Türk Kahvesine Nasıl Erişilir?

Gerçek Türk kahvesine erişmenin yolu iyi kahve çekirdeklerine erişmekten geçer. Türkiye’de yaygın olarak kahve ihracatı Brezilya’dan yapılır. Brezilya’da yetişen kahve çekirdeklerinin ismi ise Rio Manas’tır. Bu çekirdekler ihraç edildikten sonra Türk kahvesine uygun şekilde öğütülerek kullanıma hazır hale getirilir. Bu işlem ardından paketlenerek satışa sunulur.

Rio Manas kahve çekirdeklerinin dışında Türk kahvesinin elde edilmesi için Robusta ve Arabica kahve çekirdeklerinden de yararlanılır. Bu çekirdeklerin ihraç edildiği yerler ise Brezilya, Endonezya, Kolombiya, Etiyopya ve Vietnam gibi ülkelerdir.

 

Türk Kahvesinin Yetiştirilmesi İçin Neler Gereklidir?

İnsanlar tarafından Türk kahvesinin yetiştirilmesi yönünde çeşitli araştırmalar yapılır. Ancak bu kahvenin ve bu kahveyi elde etmeyi sağlayacak kahve çekirdeklerinin yetişmesi için bazı şartların oluşması gerekir. Bu şartların başında iklim şartlarının olduğunu söylemek gerekir.

Kahvenin üretilmesi için tropikal iklime ihtiyaç vardır. Ancak Türkiye tropikal iklim kuşağında yer almaz. Bu nedenle kahve ağaçlarının ihtiyaç duyduğu sıcaklığın elde edilmesi mümkün olmaz.

Kahvenin yetişebilmesi için sıcaklık dışında uygun toprağın bulunması gerekir. Bu topraklar ise asidik topraklardır. Asidik topraklara kahve ağaçları dikilir ve büyüyerek meyve vermesi beklenir. Son olarak kahve ağaçlarının yeterli yağışı alması gerekir. Bu sayede ürünün yetişmesi mümkün olur.

Yetiştirilen Türk Kahvesinin Hazırlanışı Nasıldır?

Türk kahvesinin yaygın tüketilmesine bağlı olarak farklı çeşitleri ortaya çıkmıştır. Süvari, damla sakızlı, menengiç, dibek, yandan çarklı, cilveli, mırra, deve batmaz ve sütlü Türk kahveleri bu çeşitlerden bazılarıdır. Bu nedenle kahvenin hazırlanış şeklinde değişikler meydana gelmiştir. Ancak genel olarak Türk kahvesinin hazırlanışı basittir.

Türk kahvesinin hazırlanması için kahve, şeker, cezve, su ve fincana ihtiyaç duyulur. Kişi sayısına uygun miktarda kahve cezveye alınır (1 kişi için 1 kaşık gibi) ve şeker atılır. Bu işlemden sonra fincan sayısına göre cezveye su koyulur.

Bu işlemin ardından cezve ocağa alınır ve pişmesi beklenir. Cezvede köpük oluşmaya başladıktan sonra köpükler fincanlara paylaştırılır ve kahvenin pişmesi sağlanır. Türk kahvesinin piştiğinden emin olunduktan sonra fincana koyulması sağlanır.

Etiketler: bilgi içerikleri
Eylül 17, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR