Filtre Kahvenin Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Filtre Kahvenin Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Popülerliği her geçen gün artan içeceklerin başında filtre kahve yer alıyor. Öğütülmüş çekirdek kahveyi demlemek suretiyle hazırlanan özel bir kahve çeşididir. Yoğun kahve aroması sayesinde sıkça tercih edilen bu içeceğin mucidi Melitta Bentz'dir.

1900'lü yıllarda ilk olarak Almanya'da denenen filtreleme tekniğine ihtiyaç duyulmasının nedeni ise kahve telvesinin ağızda kalmasıdır. Bu durumdan hoşlanmayan Bentz'in bu yöntemi günümüzde modern kahve makinelerinin temelini oluşturuyor.

Manuel olarak metal filtre veya kağıt kullanılırken günümüzde birçok evde filtre kahve makinesi de bulunuyor. Demleme yöntemiyle hazırlanan bu içecek için özel filtreleme tekniklerinden geçirilen kahve çekirdekleri daha akışkan ve berrak bir kıvama bürünüyor.

Farklı markalar çeşit çeşit filtre kahve üretimi sağlıyor. Piyasada onlarca seçenek bulmak mümkün. Peki, bu seçenekler arasında seçim yaparken nelere dikkat edilmeli? Kaliteli bir filtre kahve nasıl anlaşılır?

Kahve Çekirdeği

Filtre kahvenin kalitesini doğrudan etkileyen ilk faktör kullanılan kahve çekirdeğidir. Global anlamda Robusta ve Arabica olmak üzere iki farklı kahve çekirdeği vardır. Bunlardan Robusta sert bir vuruşa sahiptir. Ağır ve yoğun aroması ile seveni bol bir çekirdektir.

Arabica'nın ise nispeten daha yumuşak bir içimi vardır. Üstelik aromatik bir tadı olduğunun altını çizmek gerekiyor. Kahve çekirdeğinin aromasını ve lezzetini vurgulayan ise kavurma derecesidir. Çok kavrulmuş çekirdekler daha acı ve koyu renktedir. Hafif kavrulmuş çekirdekler daha açık renkte, yumuşak ve asidik bir tat barındırır.

Öğütme Derecesi

Filtre kahve çok ince öğütülürse yoğun ve acı bir tat verir. Ayrıca ince taneler filtre deliklerini tıkayarak kahve keyfini kaçırabilir. İri öğütülmüş çekirdekler ise aromasını tam olarak sıcak suya veremez. Demleme süresini uzatmak gerekirse bu da kahvenin tadını bozabilir. Bu nedenle orta derecede öğütülmüş çekirdeklerin kaliteli bir filtre kahve için elzem olduğunu söyleyebiliriz.

Demleme Süresi

Demleme tekniği kahvenin lezzetini ve kalitesini etkileyen bir diğer faktördür. Yeterli sürede demleme yapılmaz ise homojen bir dağılım elde edilemez. Kahvenin aroması ve lezzeti doğru bir şekilde alınamaz.

Gereğinden fazla sürede demleme yapılırsa acılığı artar ve sert bir kahve hazırlanmış olur. Doğru demleme süresi için kullandığınız demleme yöntemi, hazırlanacak kahve miktarına ve damak tadınıza göre 3 ila 4 dakika arasında değişiklik gösterir.

Filtre Kalitesi

Piyasada kağıt, bez ve metal filtreler bulunuyor. Bu filtreler demleme sürecinde kahvenin suda çözünme oranını etkiler. Her biri farklı aroması olan kahveler sunar. Filtre büyüklüğünün kullanılan kahvenin öğütülme derecesine uygun olması önemlidir.

Su Kalitesi

Kaliteli bir kahve için kaliteli bir su kullanmanız gerekir. Yumuşak su içimi keyiflidir fakat kahve için doğru bir seçim değildir. Yumuşak su öğütülmüş çekirdeklerin aromasını çıkarmada yetersiz kalır.

Sert içime sahip sular ise kahvenin tadını daha kusursuz çıkarır. Burada suyun sıcaklığına da değinmek gerekir. Kaynatılan suyun 90 dereceye kadar ısısının düşmesi beklenmelidir. Aksi takdirde sıcak su kahveyi yakar ve hoş olmayan bir aroma verir.

Lezzetli Bir Filtre Kahve Hazırlamak İçin Bilmeniz Gerekenler

Kahve çekirdeği seçimi, kullanılan yöntem, su ve kahve oranı lezzeti değiştiren faktörlerdir. Tüm bunlar en başta kalite şartlarına sonra da damak tadınıza uygun olmalıdır. En kaliteli kahveyi en iyi makinelerde yaparken bazen istediğiniz tadı ve aromayı elde edemeyebilirsiniz. Vereceğimiz püf noktalara dikkat ederseniz lezzetli bir filtre kahve hazırlayabilirsiniz.

Kaliteli ve lezzetli bir filtre kahve için bilmeniz gerekenler şöyledir:

  • Kahvenin yanmasını engelleyin: Kaynar suyu doğrudan kahvenin üzerine dökmek yerine ilk sıcaklığının gitmesini bekleyin
  • Ön demleme yapın: Ön demleme için uygun sıcaklıktaki suyu kahvenin üzerini bir miktar geçecek kadar ilave edin. 30 saniye kadar aromayı almayı bekleyin. Kalan suyu ilave edip demleyin.
  • Kahveyi kendiniz öğütün: Taze öğütülmüş kahvenin lezzeti ve aroması daha çarpıcıdır. Ev tipi basit öğütücüler kullanarak kahve çekirdeğini kendiniz öğütebilirsiniz.
  • Kahveyi iyi muhafaza edin: Tazeliğini korumak için kahveyi hava almayan kapalı bir kapta, ışık ve nemden koruyarak saklamalısınız.

Filtre kahve kültürünüz yoksa veya önyargınız varsa bu içeceğin kahve lezzetini en başarılı şekilde sunduğunu bilmelisiniz. Gerçek kahve lezzeti için filtre kahveye bir şans verebilirsiniz. İlk başta damak tadınıza uygun aromalarla filtre kahveyi tatlandırabilirsiniz.

Filtre Kahveyi Tatlandırma Önerileri

Filtre kahve tek başına oldukça lezzetli ve sağlıklıdır. Yüksek enerji verir ve tok tutar. Tatlandırmak için süt veya şekere başvurmanızı tavsiye etmeyiz. Fakat doğal Hindistan cevizi yağı, portakal kabuğu veya tarçınla özel aromalar elde edebilirsiniz.

Etiketler: bilgi içerikleri
Eylül 27, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR